Uvaha o limetach alebo citrusy su proti chripke nie?

Autor: Miroslav Pijak | 15.1.2011 o 12:41 | (upravené 16.1.2011 o 16:07) Karma článku: 8,25 | Prečítané:  1897x

Limeta - maly citrus s fascinujucou zelenou farbou. Dlho som ju minal v obchodoch bez zaujmu, pretoze som nevedel co si s nou vlastne pocat. Moderne miesane drinky nepijem a osial mochita ma minul ako EC Kosican stanicku Vazec... skratka mochito som ochutnal a zabudol na neho. Ano, marinada na maso, ale vzdy ked som do toho potreboval limetu, tak som ju doma nemal a tak ju zastupil slavnejsi pribuzny -citron. Pritom limeta je nadherny plod s uzasnou chutou, podla mna je to mala zelena gulka plna chuti a vone, rafinovanejsia ako citron, ktory je iba sprosto kysly :))). Ja viem, to sa od neho caka a preto ho mame radi ale limeta, je i tak trochu sladka, i trochu pikantna a korenisto vonava.  

Dlho som uvazoval ako limetu vlakat do svojej kuchyne a hrncov, mozno som na nieco prisiel a je to prijemna antichripkova terapia :DD

l1.bmp

Pripravte si:

cca 10 limetiek, 150 g oblubenych susienok, 250 g makkeho tvarohu, 200 ml slahacky 40%, 3 platky zelatiny, 400 g salka, stava zo 6 limetiek, nastruhana kora z 2 limetiek.

l3.jpg

Uplne najskor si pripravime kandizovane limetkove platky na ozdobu, a to takto: zvarime 250 ml vody so 100 g cukru a do toho vhodime 1-2 limetky nakrajane na tenucke platky, varime pomaly 45 minut., Platky potom nechame odkvapkat na sitku.

l4.jpg

Susienky podrvime, ja to robim rukou a spolu maslom vypracujeme masu, ktoru natlacime do tortovej formy. Vyjde to na cele dno a truchu i na okraje a dame to tuhnut do chladnicky.

l5.jpg

l6.jpg

Tvaroh vymiesame so salkom do hladka, v slahacke rozpustime zelatinu a vyslahame do tuha, pridame k tvarohu so salkom, prisypeme limetovu koru. Miesame a pomaly prilievame limetovu stavu, neprekvapte sa, dost rychlo to tuhne.

l7.jpg

l8.jpg

l9.jpg

l10.bmp

l11.jpg

Pokial to stihneme, tak este v tekutom stave nalejeme na korpus, pokial to stuhne v miske, tak to tam nanesieme stierkou.

Ozdobime kandizovanymi limetami a dame do chladnicky stuhnut aspon na 3 hodiny.

l12.jpg

No a potom staci len krajat a bojovat proti chripke :) Dobru chut.

Este dnes finalny produkt, ja fakt dobry :))

163485_485131134610_770729610_5986034_3711469_n.jpg

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Anton Zajac: Jediná šanca pre Slovensko je nová slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale v oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

PRIMÁR

Lekári sa môžu mýliť. Päť príbehov o zlej diagnóze

Nikto netúži byť medicínskou záhadou. Ale je jednoduché sa ňou stať.

EKONOMIKA

Nové pravidlá zásadne ovplyvnia ľudí. Dlžníkov aj exekútorov

Sociálna poisťovňa môže siahnuť na účet aj bez exekútora.


Už ste čítali?