Chlebova nalada

Autor: Miroslav Pijak | 31.1.2011 o 18:33 | (upravené 31.1.2011 o 20:40) Karma článku: 8,83 | Prečítané:  1028x

Priznam sa, ze som letny clovek. Neznasam zimu a trpim hlavne v tomto obdobi, kedy sa Praha zahali do "mlhy" a smogu, slnko nevidime cele tyzdne a od Vltavy sa pod akokolvek hrube vrstvy oblecenia vkrada mrazivy a hnusne lezavy chlad. Viem, ze uz to dlho nepotrva a pride jar, ale to cakanie je dlhe a nudne. Ranne odchody do prace za tmy a prichody domov v temnote na nalade nepridaju a tak som sa rozhodol upiect chlieb. Viem, ze na jar je pecivo tabu, predsa len ked zhodime perovky a hrube svetre, nechceme hned na obdiv vystavit nasledky "cukrovi" a peciva. Ale tento chleba vonia tymianom a teda dovolenkou pri mori, letom a dava mi nadej, ze onedlho budem lahucky vonavy chlieb prihryzovat na letnej zahradke pri rieke v sprievode grilovanej ryby alebo vonaveho caprese s cersvou bazalkou a zapijat lahodnym vychladenym bielym... :) skuste to tiez... prevonia byt letom a zdvihne naladu.

Potrebujeme:

179467_492876369610_770729610_6091938_4650493_n.jpg

- 60 g drozdia, lyzicka cukru a 3 lyzice mlieka na kvasok

- 1 kg obycajnej hladkej muky, 3 lyzicky morskej soli alebo obycajnej :)

- 2 lyzicky tymianu a 2 lyzicky rasce

- 500 ml vlaznej vody s lyzicou octa a vodu s octom na potieranie

Z uvedenych surovin urobime kvasok, staci ho nechat pracovat 15 - 20 minut, kym nieje krasne napeneny.

 

Do misy s kvaskom vsypeme muku, sol, tymian a rascu a za staleho prilievania octovej vody vymiesime hladke cesto. Nechame ho hodinu kysnut. Rozdelime na dva rovnako velke bochniky a na povrchu urobime nozom rez. Ja som urobil dva bochniky na zaciatku a do jedneho som miesto tymianu pridal lanove, slnecnicove a tekvicove semienka.

179467_492876469610_770729610_6091939_4494315_n.jpg

166474_492876534610_770729610_6091942_6914274_n.jpg

167760_492876609610_770729610_6091944_2113069_n.jpg

166397_492876669610_770729610_6091946_5250389_n.jpg

Bochniky nechame este pol hodinu kysnut na plechu vysypanym mukou alebo vylozenym papierom na pecenie.

167987_492876744610_770729610_6091948_5626338_n.jpg

Pec predhrejeme na 230 stupnov a tesne pred vlozenim chebov do rozpaleneho pazeraka rury oba dobre potrieme vodou s octom. Prudko bochniky zapecieme 5 minut a potom teplotu znizime na 170 stupnov a zhruba 50 minut volne pecieme. V priebehu pecenia potierame vodou s octom.

Hmmmmmm :)))

Ako spieva Szidi Tobias: "milujem chut ryby, mrvit doma upeceny chleba, dobre vino....

165613_492913639610_770729610_6092742_8224890_n.jpg

untitled.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Havla sa stále oplatí čítať. Aj Fico by mohol od neho odpisovať

Daj psovi úrad a hneď je z neho pán, napísal v hre Odcházení Václav Havel.

SVET

Prvá debata: Trump kričal, klamal... a prehral

Podľa prieskumov aj komentátorov vyhrala debatu Clintonová.

DOMOV

Kapelu Krátky proces ľudia v Trnave odmietli

Texty skupiny sú plné násilia a odkazov na nacistickú minulosť.


Už ste čítali?