Chlebova nalada

Autor: Miroslav Pijak | 31.1.2011 o 18:33 | (upravené 31.1.2011 o 20:40) Karma článku: 8,83 | Prečítané:  1032x

Priznam sa, ze som letny clovek. Neznasam zimu a trpim hlavne v tomto obdobi, kedy sa Praha zahali do "mlhy" a smogu, slnko nevidime cele tyzdne a od Vltavy sa pod akokolvek hrube vrstvy oblecenia vkrada mrazivy a hnusne lezavy chlad. Viem, ze uz to dlho nepotrva a pride jar, ale to cakanie je dlhe a nudne. Ranne odchody do prace za tmy a prichody domov v temnote na nalade nepridaju a tak som sa rozhodol upiect chlieb. Viem, ze na jar je pecivo tabu, predsa len ked zhodime perovky a hrube svetre, nechceme hned na obdiv vystavit nasledky "cukrovi" a peciva. Ale tento chleba vonia tymianom a teda dovolenkou pri mori, letom a dava mi nadej, ze onedlho budem lahucky vonavy chlieb prihryzovat na letnej zahradke pri rieke v sprievode grilovanej ryby alebo vonaveho caprese s cersvou bazalkou a zapijat lahodnym vychladenym bielym... :) skuste to tiez... prevonia byt letom a zdvihne naladu.

Potrebujeme:

179467_492876369610_770729610_6091938_4650493_n.jpg

- 60 g drozdia, lyzicka cukru a 3 lyzice mlieka na kvasok

- 1 kg obycajnej hladkej muky, 3 lyzicky morskej soli alebo obycajnej :)

- 2 lyzicky tymianu a 2 lyzicky rasce

- 500 ml vlaznej vody s lyzicou octa a vodu s octom na potieranie

Z uvedenych surovin urobime kvasok, staci ho nechat pracovat 15 - 20 minut, kym nieje krasne napeneny.

 

Do misy s kvaskom vsypeme muku, sol, tymian a rascu a za staleho prilievania octovej vody vymiesime hladke cesto. Nechame ho hodinu kysnut. Rozdelime na dva rovnako velke bochniky a na povrchu urobime nozom rez. Ja som urobil dva bochniky na zaciatku a do jedneho som miesto tymianu pridal lanove, slnecnicove a tekvicove semienka.

179467_492876469610_770729610_6091939_4494315_n.jpg

166474_492876534610_770729610_6091942_6914274_n.jpg

167760_492876609610_770729610_6091944_2113069_n.jpg

166397_492876669610_770729610_6091946_5250389_n.jpg

Bochniky nechame este pol hodinu kysnut na plechu vysypanym mukou alebo vylozenym papierom na pecenie.

167987_492876744610_770729610_6091948_5626338_n.jpg

Pec predhrejeme na 230 stupnov a tesne pred vlozenim chebov do rozpaleneho pazeraka rury oba dobre potrieme vodou s octom. Prudko bochniky zapecieme 5 minut a potom teplotu znizime na 170 stupnov a zhruba 50 minut volne pecieme. V priebehu pecenia potierame vodou s octom.

Hmmmmmm :)))

Ako spieva Szidi Tobias: "milujem chut ryby, mrvit doma upeceny chleba, dobre vino....

165613_492913639610_770729610_6092742_8224890_n.jpg

untitled.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

PLUS

Anton Zajac: Jediná šanca pre Slovensko je nová slušná strana

Nežijeme v liberálnej demokracii, ale v oligarchii, hovorí spolumajiteľ Esetu Anton Zajac.

PRIMÁR

Lekári sa môžu mýliť. Päť príbehov o zlej diagnóze

Nikto netúži byť medicínskou záhadou. Ale je jednoduché sa ňou stať.

EKONOMIKA

Nové pravidlá zásadne ovplyvnia ľudí. Dlžníkov aj exekútorov

Sociálna poisťovňa môže siahnuť na účet aj bez exekútora.


Už ste čítali?